Conferència sobre reciclatge
Joan Martorell, expert en estudis geotècnics i de medi ambient, divendres va donar una lliçó magistral a les persones que varen assistir a la conferència sobre reciclatge que va organitzar l’Associació de Veïns del Port de Pollença. Va explicar que el fet de no segregar el fems ens hauria de “preocupar i fer reflexionar a una societat com la mallorquina”.
I va posar un exemple molt simple per mostrar les conseqüències reals d’una errònia gestió dels residus. L’abocador de Menorca ara té 20 anys i ocupa la mateixa superfície que el moll de les barques del Port de Pollença però amb 20 metres d’alçada.
“Si pensam –va apuntar- que la vida d’una persones són 80 anys, el primer 20 anys ocuparíem el moll de les barques, els propers 20 anys ocuparíem la part del Real Club Nàutic del Port de Pollença i els 20 anys restants arribaríem fins a La Gola. Així, quan ens moríssim amb 80 anys, hauríem ocupat una muntanya del 20 metres d’alçada que aniria des del Real Club Nàutic i fins a La Gola”. És per això que quan no reciclam perquè “tampoc passa res, sí que passa”.
I va comentar que no només “estàs consumint un espai que no és necessari, estàs generant un problemes ambientals molt importants que al final no reverteixen damunt tu, si no que reverteixen damunt tothom, i sobretot que revertiran damunt les generacions futures. Generaràs una contaminació que afectarà l’aigua i aquella aigua la beurà un peix, una ovella, un menent que acabarà a l’escorxador i tu et el té menjaràs”, va sentencià Martorell.
També va desmuntar la llegenda urbana que sovint circular: Hi ha gent que no recicla perquè es pensa que tot el fems es tira dins un mateix contenidor. Martorell va indicar que això passa a zones com Palma o Calvià perquè tenen camions compartiments que poden fer la recollida de totes les fraccions el mateix dia. Martorell va explicar com funciona la planta de tractament i va demostrar que si el fems arribàs tot mesclat “no tendria rendiment i ara en té i és molt bo”. I és per això que Martorell va demanar als assistents que fessin l’esforç de segregar perquè “representa el 50%” en el procés i l’altre 50% el fa l’administració i és “fàcil col·laborar”.