971 86 64 13
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Inauguració de l'exposició "De la mar a la taula"

El proper dia 25 de juny, a les 19.30 hores, l’Associació de veïns del Port de Pollença (AVPP) acollirà l’exposició “De la mar a la taula”. L’exposició, que ha estat finançada pel Museu Marítim de Mallorca i que ha comptat amb la col·laboració del Consell de Mallorca, el Govern de les Illes Balears, i la Confraria de pescadors de Pollença, forma part de les activitats programades per la Confraria i l’Ajuntament de Pollença per a celebrar les festes dels pescadors. Les curadores de l’exposició han estat les antropòlogues Diana Borràs i Margalida Mulet. 

L’exposició és el resultat d’un treball de recerca dut a terme per les antropòlogues Diana Borràs, Margalida Mulet i Marina Calvo. Els instruments de recerca han estat un qüestionari en línia, entrevistes en profunditat, una observació participant a la llotja de Palma i un panell d’experts. Les persones entrevistades han estat pescadors i familiars de pescadors del Port de Pollença i les investigadores han comptat amb el suport de la Confraria de pescadors. En total s’han fet 13 entrevistes en profunditat a homes i dones que pertanyen a diferents generacions. En el panell d’experts han col·laborat també de manera desinteressada Santi Taura, Marga Coll i Andreu Segura.

L’objectiu de l’exposició és donar a conèixer el concepte de patrimoni immaterial i el patrimoni immaterial alimentari associat a les cultures marineres.

Díptic 00002

L’exposició s’estructura en 11 panells en els quals s’expliquen els elements que segons la teoria antropològica estan relacionats amb la cultura alimentària i que inclouen no només la gastronomia sinó també la producció i comercialització del producte a més de les tècniques emprades per la seva cocció i conservació. Cada panell presenta a més les principals evolucions relacionades amb el desenvolupament tècnic dels ormejos, les barques de pesca o de la conservació dels aliments. Així, la narrativa es fa ressò també dels principals canvis socials com ara el turisme i la incorporació de la dona al mercat de treball. La intenció de les curadores és posar de manifest que el patrimoni immaterial és un patrimoni viu en constant evolució a més de voler transmetre aquells aspectes de la cultura alimentària marinera que més han destacat els i les informants, com ara la temporalitat en la captura de les espècies, la pèrdua de la cultura del peix entre les generacions més joves o la identificació dels anomenats plats antics, entre d’altres.

Diana Borràs Rhodes és Màster universitari en Direcció de les organitzacions i Llicenciada en Ciències polítiques i sociologia, especialitat antropologia social. Té la  suficiència investigadora del Programa d’Antropologia Urbana de la URV i  és membre del grup de treball de Patrimoni cultural de l’Institut d’Antropologia de les Illes (IAI).  

Margalida Mulet Pascual és Doctora en Antropologia Social i Cultural per l’École des Hautes Études en Sciences Sociales i Postgrau en Dinamització Social Agroecològica a la Univ.Autònoma de Barcelona. En els darrers anys ha treballat en l’àmbit de l’antropologia de l’alimentació dins l’Observatori de l’Alimentació de la Univ.de Barcelona (2017-2019) coordinant el projecte europeu “MEDFEST-MED Culinary heritage experiences: how to create sustainable tourist destinations”. A més, imparteix classes en Alimentació i Cultura i Antropologia de l’alimentació en màsters de diverses universitats espanyoles.

Les il·lustracions i el disseny expositiu han anat càrrec de Mari Jo Ribas. L’exposició ha estat al Museu de la Mar (Oratori de santa Catalina, Museu de la Mar Port de Sóller fins el 22 de juny) i ha estat finançada pel Museu Marítim. 

 

 

Contacte

Associació de Veïns del Port de Pollença

  C / Mestral, 15 C.P. 07470 - Port de Pollença - Mallorca - Illes Balears

  +34 971 86 64 13

  av.eumoll@gmail.com

  Dilluns a divendres 10:00 - 13:00